Nove klopi med klinikami

Ko smo začeli raziskovati območje UKC, smo opazili kar nekaj pomanjkljivosti odprtih in zelenih površin. Območje se poleti močno pregreva, zato je vsaka zelena in senčna površina med klinikami dragocena. Javne prostore uporablja ogromno število zaposlenih, pacientov in svojcev, zato je potreba po udobnih, zelenih površinah in prostorih za počitek velika. Kljub temu je stanje zelenih površin v okolici klinik slabo. Vidne so posledice nedovoljenega parkiranja (in omejevanja te prakse), stihijskega urejanja javnega prostora in ad hoc sprememb, ki so se v prostoru zgodile zaradi novih potreb uporabnikov. Boljše urejanje javnih površin je nujno zaradi blagodejnega učinka zelenih površin na življenja ranljivih uporabnikov storitev UKC in zaposlenih, ki so dnevno izpostavljeni izjemnemu stresu, ki je bil v času epidemije koronavirusa še toliko bolj izrazit. 

Poleg tega, da smo raziskovali območje, smo razmišljali tudi, kako izkušnjo javnega prostora za uporabnike vsaj malo izboljšati. Skupaj s predstavniki UKC smo se odločili za najbolj preprosto, instantno izboljšavo javnega prostora - dodatne klopi v senci. 

Od srede, 3. avgusta dalje ob klinikah UKC Ljubljana stoji 16 dodatnih klopi in dve mizi, ki bodo vsaj do konca oktobra nudile možnost, da si pacienti odpočijejo, zaposleni pa pojejo malico v senci. Klopi so opremljene s QR kodo, prek katere lahko uporabniki oddajo svoje mnenje, poleg tega pa bomo člani ekipe Prostorož in vzdrževalci UKC pozorno opazovali, katere klopi so priljubljene in ali so postavljene na prave lokacije.

Naša intervencija je omejena na pristop urbane akupunkture. Tak pristop ne more in ne sme nadomestiti celovitega načrtovanja in urejanja prostora, lahko pa vsaj začasno izboljša počutje uporabnikov javnega prostora.

Kje si lahko po novem odpočijete, če delate v UKC Ljubljana ali uporabljate njihove storitve?

  • ob Polikliniki (3 klopi)

  • na zelenici pri Dermatološki kliniki (4 klopi, 2 mizi)

  • pod drevesi ob vratarnici na Zaloški cesti (4 klopi)

  • pri peš vhodu v Urgenco (4 klopi)

  • na igrišču za Pediatrično kliniko (1 klop)

Postavitev klopi poteka v okviru projekta Mikroklima med klinikami, ki ga podpira Mestna občina Ljubljana, in projekta Common places, ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa (2014-2020) – Kultura / Projekti sodelovanja 2020. Postavitev poteka s podporo vodstva UKC Ljubljana.

Previous
Previous

Vabilo na delavnico: Odprte in zelene površine v okolici klinik UKC

Next
Next

Krater je uvrščen v ožji izbor za evropsko nagrado za javni prostor!