Zeleni kiosk in nova prometna ureditev

Z oktobrom smo zaključili 3-mesečni test na Trgu Marka Plenčiča z zelenim kioskom in novo prometno ureditvijo. Test je bil provokativen in poučen. Zbrali smo ključne podatke in ugotovitve:

  • Kiosk Mobilet je brezplačno najelo 20 različnih podjetnikov in organizacij, zaradi programa je trg obiskalo 700-800 obiskovalcev.

  • Pretresli smo stari parkirni režim, ki je ob 19 legalnih PM dopuščal parkiranje povsod po trgu. Zarisali smo 23 PM in zagotovili dodatno parkirno površino izven trga, ob tem pa na trgu pridobili 500m2 javnega prostora in varnejši dostop na trg za pešce.

  • V Solkanu je poletje dolgo in vroče, zato sta lipi na trgu neprecenljivi. Prostor ob cerkvi in lipah je najbolj kvaliteten del trga, ki ga je možno takoj nameniti druženju prebivalcev, ne pa avtomobilom.

  • Zapora enega od uvozov na trg je olajšala dostop pešcem in upočasnila pot avtomobilom. Povezavo bi bilo smiselno okrepiti še s prehodom za pešce na izteku trga.

  • Ob koncu testa smo opravili analize, spletno in fizično anketo ter javno razpravi, da bi ugotovili, ali je bil test uspešen. Velika razlika se kaže med prebivalci in obiskovalci. Prebivalci so na trgu navajeni parkirati in večinoma niso naklonjeni testni ureditvi. Obiskovalci v prostoru prepoznavajo drugo vrednost, podpirajo dogajanje in manj parkiranih avtomobilov.

  • Izkazalo se je, da je na trgu dovolj prostora za ljudi in za avtomobile. Testna ureditev je pretresla ustaljene navade glede parkiranja na trgu in sosednjih ulicah. Kljub temu tudi prebivalci, ki jih zanima parkiranje, podpirajo urejanje v smeri umirjenega trga z dogajanjem - če bi lahko parkirali tako, kot do zdaj.

Mestna občina Nova Gorica bo delo nadaljevala z razširjenim elaboratom prometne ureditve območja. Kiosk pa se bo prihodnje leto verjetno pojavil na kakšni čisto novi lokaciji.

Previous
Previous

Rdeča streha namesto 15 parkirišč

Next
Next

EDO - filmski festival o mestih, arhitekturi in urbanosti