Javni in skupni prostor po poplavah

Na Prostorožu pogosto organiziramo delavnice, kjer s prebivalci gradimo in ustvarjamo nove skupne prostore. V zadnjih dneh pa prijateljem in neznancem pomagamo čistiti in odstranjevati škodo, ki je nastala zaradi poplav. Ker je bilo uničenih tudi veliko javnih in skupnih prostorov, skupnostim, ki so jih prizadele poplave, ponujamo svojo pro bono pomoč tudi na daljši rok. Ko bodo posledice poplav odstranjene in boste razmišljali o prenovi:

  • Pomagamo lahko z idejnimi in izvedbenimi načrti za javne in skupne prostore. Svetujemo lahko tudi pri zunanji in notranji opremi skupnostnih prostorov, kot so knjižnice, kulturni domovi, mladinski centri ipd. Delati znamo tudi z recikliranimi materiali, z majhnimi budgeti in začasnimi ureditvami.

  • Javno smo objavili načrte za poceni mestno klop, ki je tudi enostavna za izdelavo. Material je možno ponovno uporabiti, ko klop odsluži svojemu namenu. Odvodimo lahko tudi delovno akcijo, na kateri klopi izdelamo skupaj.

  • Od nas si lahko kadarkoli brezplačno izposodite stole, mize, luči in drugo začasno urbano opremo, ki jo imamo trenutno na voljo.

  • Če zaznate, da o javnih in skupnih prostorih potrebujete širšo debato in konsenz, lahko pomagamo z organizacijo delavnic in drugih metod vključevanja prebivalcev.

  • Kontaktirajo nas lahko občine, krajevne skupnosti in neformalno povezane skupine sosedov.

Prostorske načrtovalce, investitorje in lastnike zemljišč, državo in občine hkrati pozivamo, naj ob sanaciji območij, umeščanju novih objektov in izdaji gradbenih dovoljenj temeljito premislijo nove vremenske in ekološke pogoje ter dejstvo, da so posledice podnebnih sprememb in ekstremno vreme zdaj del naše realnosti. V takšnih razmerah morata biti okoljska vzdržnost in širša družbena korist prioriteta vseh, ki odločajo o prostoru. Prizadetim v poplavah pa želimo čim več poguma in upamo na hitro pomoč. Srečno!

Na fotografiji: čiščenje posledic poplav v Črni na Koroškem

Previous
Previous

Kakšne so zunanje površine tvojega zdravstvenega doma? Sodeluj v raziskavi!

Next
Next

Študentsko delo: Pomoč pri izvedbi raziskave zunanjih površin zdravstvenih domov v Ljubljani