Vabilo na dogodek: Umetna inteligenca in mesta

Petek, 17. 11. 2023 /  9:30

ŠD Tabor Ljubljana, 1. nadstropje, leva dvorana


Kako sploh deluje umetna inteligenca (UI)? Kako se že danes uporablja pri načrtovanju, urejanju in upravljanju mest? Kaj so problematične plati novih in starih tehnologij, povezanih s pametnimi mesti? Kaj moramo razumeti, preden začnemo uporabljati UI orodja? Ali jih lahko uporabimo, da z njimi lažje in hitreje dosežemo vizijo zelenih in pravičnih mest? 

Na ta vprašanja bomo odgovorili s pomočjo filozofa in hekerja Filipa Mukija Dobraniča (Danes je nov dan), sociologa Aidana Cerarja (Inštitut za politike prostora - IPoP) in intermedijskega umetnika Nejca Trampuža.

Prvi del dogodka je namenjen vsem, ki se želijo na dostopen način seznaniti z umetno inteligenco ter priložnostmi in izzivi, ki jih prinaša mestom. Tiste in tisti, ki se jim v umetnointeligenčno prihodnost mudi že danes, pa lahko ideacijo ulic z UI orodji v praksi pod vodstvom mentorja preizkusijo v drugem delu dogodka. Predznanje ni potrebno. 

Dogodek je brezplačen, prijave so obvezne.

Program

9:15

Prihod in kava

9:30 - 9:50

Osnove umetne inteligence

Filip Muki Dobranić, Danes je nov dan

9:50 - 10:10

UI in mesta: pregled praks in projektov

Vesna Skubic in Jan Šimnovec, Prostorož


10:10 - 10:40

Pasti in priložnosti UI in drugih tehnologij za mesta

Filip Muki Dobranić, Nejc Trampuž, Aidan Cerar

Moderira: Zala Velkavrh, Prostorož

10:40 - 10:50

Odmor za kavo


10:50 - 12:20

Praktični del: UI ideacija ulice*

Vodi: Nejc Trampuž, intermedijski umetnik 

*Prijave sprejemamo do zapolnitve mest.



Dogodek organizira neprofitni urbanistični studio Prostorož in je del Podnebnega programa Mreže za prostor. Podnebni program financirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor (sedaj Ministrstva za naravne vire in prostor) iz sredstev Sklada za podnebne spremembe. Za mnenja, predstavljena na tem dogodku, so izključno odgovorni organizatorji in izvajalci in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor ali Eko sklada j.s.

Previous
Previous

Vabilo na dogodek: Louise Vogel Kielgast (Gehl) - Zdravi prostori

Next
Next

Kakšne so zunanje površine tvojega zdravstvenega doma? Sodeluj v raziskavi!